lauantai 19. toukokuuta 2012

Kaunista aamua

 Eilinen sadepäivä on yön aikana kääntynyt aurinkoiseksi ja kauniiksi aamuksi. Tuossa yläpuolella olevassa kuvassa ovat nuo mininarsissit, joista eilen mainitsinkin. Nuo ovat kasvihuoneen seinustalla ja näkyvät kivasti olohuoneen ruokapöydän äärestä. Pitää ensi syksynä muistaa laittaa lisää narsisseja tuohon kohtaan.

 Ja tässä osa eilisistä ostoksista Ahosen Taimistolta Karstulasta. Tuo taimisto ei ihan vieressä ole vaan melkein tunnin sinne ajoin, mutta uskoisin, että ko. taimistolta ostetut puut kykenevät selviämään näillä leveysasteilla paremmin kuin etelämmästä Jyväskylän marketeista haetut hedelmäpuut.

Meille kotiutuivat siis:
punakaneli
keltakaneli
luumu ´Sinikka´
kirsikka ´Rauhalan morelli´
karhunvadelma 2 kpl
syysleimu ´Laura´ (vaalea lila, valkea keskusta), 6 kpl
alppikärhö
siperiankärhö
rusopäivänlilja 2kpl
säleikkövilliviini 2kpl.

Näiden lisäksi illalla Jyväskylästä matkaan tarttui alppiruusu ´Helsingin Yliopisto´, vanhan opinahjoni mukaan nimetty seuraava alppiruusumetsikköni asukas. Viherpeukaloilta odottelen tilaustani ja siellä pitäisi tulla vielä kaksi alppiruusua lisää. Sitten niitä on jo viisi tällä maapalalla.

Kärhöjen hankintaa hieman harkitsin, sillä en onnistunut suojaamaan viime syksynä jalokärhöjäni. Päätin kuitenkin kokeilla noita kahta, jospa ne olisivat sitkeämpiä yksilöitä ja lajeja.

Säleikkövilliviinit päätyvät koiratarhan verkon peitoksi. On aika ankea näky tuo koiratarha, kun metalliverkko on paljas. Sen läheisyydessä kasvaa kyllä humalaakin ja olen hieman miettinyt jos sen humalan saisin viritettyä kasvamaan tarhan takaseinää pitkin.

Luumu tai kirsikka on matkalla ison perennapenkin keskuspuuksi tontin laidalle. Sitäkin perennapenkkiä on tarkoitus alkaa rakentamaan vielä tämän viikonlopun aikana. Eilen tosin unohdin ostaa suodatinkankaan, mutta se on pikkuvikoja. Multakuormankin tilaamisen unohdin autuaallisesti. Mutta lainatraktoriin (vähän meidän kopitonta fergusonia tehokkaampaan ja modernimpaan) haetaan aurat yhdeltä kaverilta lainaan ja käännetään maa jalkapallokenttää ja tuota minun istutusaluetta varten. Fergulla ajattelin sitten sen äestettävän, jotta siihen saa kylvettyä nurmen siemenen. 


Tämä kaunistus (kauhistus) on kuva remontistamme. Meillä on kuistin laajennus käynnissä, sillä tässä talossa ei ole suihkua (kuraeteinen lasten ja ison koiran kanssa olisi aika kiva eivätkä nuo talviset aamuherätykset pihan poikki suihkuun hilpaistaessa mitään herkkua -30 asteen pakkasella ole) ja se sijoitetaan tuohon laajennukseen. Samalla wc siirtyy eteisestä tuohon laajennukseen ja päästään kunnostamaan eteinen (saadaan säilytystilaa ja esim. siivouskaappi). Toki olemme tienneet, että asumme hirsirunkoisessa talossa, mutta voi pojat miten upeat hirret sieltä paljastuivatkaan, kun ulkovuorausta avattiin! Sisällä niistä on nähty vasta pieni kaistale, sillä paneelit peittävät hirret, mutta se vilaus näyttää sen verran houkuttelevalta, että nuo hirret taidetaan kaivaa esiin ja toivoa ettei ikäviä yllätyksiä löydy. Samoin eteisen nykyisen sisäkaton yläpuolella on vanha sormipaneelikatto, senkin haluan esiin nyt kun paikkoja revitään taas auki. Keittiön kohdalla tosin vanhan katon esiin ottaminen aiheutti suunniteltua isomman remontin, kun vanhat helmipaneelit olivat kuivuneet, rakoilleet, naulan reikäiset ja mutkalla (katto oli vanhoissa käsinveistetyissä kattohirsissä kiinni). Joten hieman arveluttaa noiden vanhojen pintojen esiin ottaminen, mutta kyllä kuulkaa polttelee!

2 kommenttia:

 1. On hauskaa lukea mitä taimi kasseista paljastuu, vähän kuin naistenlehtien jutut mitä käsilaukkusi sisältää ;)
  Ja Helsingin Yliopisto on hyvä hankinta, muistat sitten aina opiskelu vuodet kun kuljet sen ohi.
  Tilasin myös keväällä jotain tuolta Viherpeukaloilta ja kovasti olen odotellut pakettia saapuvaksi. Pitänee pian ottaa yhteyttä kun mitään ei kuulu ( maksoin sen heti nettipankissa), odottavan aika kun on tunnetusti pitkä.
  Säleikköviini sopii hyvin peittokasviksi kun se jatkaa keväällä siitä mihin on jäänyt, humala aloittaa aina maan tasalta mutta kasvaa kyllä vauhdilla.

  VastaaPoista
 2. Hanna: näinpä, taimikassien paljastukset ja yleensäkin ihmisten kasvihankinnat ovat mielenkiintoisia, usein tulee vastaan sellaisia kasveja, joita ei olisi itse ajatellut ollenkaan tai tullut edes huomioineeksi.

  VastaaPoista