sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Turun tuliaisia ja pihan kuulumisia

Jostain syystä nämä minun viimeaikaiset kaupunkiretkeilyt ovat olleet sään puolesta tylsiä, harmaita ja sateisia. Mutta muuten mukavia kyllä. Turussa odotin näkeväni enemmän pihanrakenteita ja valaistusjuttuja (siksi vihjasin siipallekin, että voisi mukaan lähteä), mutta eipä niitä paljon ollut. Muuten sain kyllä tavoitteeni täytettyä eli ostoksia hoidettua ja kevättä itseeni imettyä.

Kirjoja tarttui matkaan kolme kappaletta, "WSOY:n suuri puutarhakirja", Susanna Rósenin "Suuri Pelargnikirja", Widlundh ja Servin "Varjokasvit". Moni muukin jäi vielä hieman polttelemaan Noiden lisäksi sain hankittua potintekijän ja tuosta hankinnasta olen todella iloinen! Ja tietysti mukaan tarttui myös kasveja, tällä kertaa liljoja, punaisia jalopioneja sekä päivänliljoja. Yllättävän vähän siis :)

Viime viikonloppuna otin jasmikkeesta pistokkaat ja laitoin ne hiekan ja turpeen sekoitukseen kasvamaan. Istutuksen jälkeen arvoin pitäisikö ne laittaa kasvihuoneeseen vai tuoda kuistille. Päädyin nostamaan ne kuistille ikkunalaudalle ja nyt siellä onkin viikossa tapahtunut jo kasvun alkua useammassakin pistokkaassa. Joskus olen pistokkaita tehnyt valkoviinimarjasta ja niiden kanssa onnistuminen oli niin ja näin, joten en kovin suuria tälläkään kertaa odota.

Aina silloin tällöin mainitsen jotain meidän kosteikosta. Tässä kuvassa on osa siitä (takana näkyvä pieni talo on kolmannen naapurimme mökkinä nykyisin). Nyt vielä, kun on lunta ja maa jäässä, tuolla saa raivattua pajukkoa ja lahonneita puita. Siellä siippa tuntuukin aikaa viettävän viikonloppuisin moottorisahan kanssa. Tuon raivaaminen ja kunnostaminen on useamman vuoden projekti, ensimmäisenä pitää saada koko paikasta selkeämpi ja siistimpi. Pikkuhiljaa olen vasta alkanut haaveilemaan kurjenmiekkoja ja muita kosteikoissa viihtyviä kasveja tuonne.

Koska pihalla ei vielä meillä paljonkaan viherrä, on sisällä mukava ihailla kukkien hehkua kevätkaktuksen tapaan:

2 kommenttia:

  1. Onpa hieno suuri kosteikko! Minulla on ihan pieni, ja pari pientä kosteaa aluetta, kosteikkokasvit ovat hienoja. Toivottavasti pääsen postaamaan niistä (siis että mahdollisimman moni olisi selvinnyt talvesta!)
    Syksy oli niin märkä ja kun nyt talvella maa meni jäähän, irtoavat rikkaruohot nyt hurjan hyvin. Ikinä ei ole kostean savimaan kitkeminen ollut niin helppoa kuin tänään :-) Ja kitkeminenkin tuntuu juhlalta, päasia, että pääsee lumettomalla pihalla JOTAIN tekemään!

    VastaaPoista
  2. Juu, tuolla kosteikolla tuntuu alaa olevan. Keväisin se muistuttaa pientä lampea ja kyllä siellä vesilintujakin viihtyy. Sekä vesimyyriä...

    Mielenkiinnolla odotan noita sinunkin kosteikkokuviasi :)

    VastaaPoista