lauantai 18. helmikuuta 2012

Miekkaliljoja, siemeniä, pensaita...

Kulunut viikko on ollut kasviorientoitunut. Olen minä töissäkin käynyt ja yliopistolla englantia pänttäämässä, mutta jotenkin vain kotiin päätyneet siemenet ja sipulit ovat vieneet ajatuksia yhä enemmän sulan maan aikoihin.

Siementilaus Isoäidin kasveille tuli. Ja paketista paljastui seuraavia kasveja:

Kivikkoon:
Nukkahärkki Cerastium bierersteinii
Kivikkosuopayritti Saponaria ocymoides

Isoon kukkapenkkiin tontin laidalle:
Oppineittenkukka 'Meteor'  Zinnia elegans
Salkoruusut valkoinen, 'Jet Black' ja värisekoitus Alcea rosea
Jaloritarinkannus Delphinium cultorum

Hyötykasvilaareihin:
Kaskinauris 'Enon kanta' Brassica rapa
Keltajuurikas 'Golden Detroit' Beta vulgaris var.lutea 
Retiisi 'French Breakfast' Raphanus sativus. var.sativus
Punasipuli 'Red Baron' Allium cepa var.cepa
Sokerimaissi 'Extra Early Sweet' F1 Zea mays var saccharata
Basilika violetti Ocimum basilicum
Kurkkuyrtti Borago officinalis

Paikkaansa etsivät:
Pensaskrassi 'Blanck Velvet' Tropaeolum majus nanum
Kirjokierto värisekoitus Convolvulus tricolor
Leijonankita matala Antirrhinum majus nanum

Ylläolevassa kuvassa ovat esillä tähän mennessä kotiutuneet gladiolukset ja liljat. Nuo tarttuivat matkaan Viherlandiasta, jossa sai valita yksittäisiä sipuleita ja mukuloita. 39 kappaletta ostin... Köhköh... Minähän olen tilannut Viherpeukaloilta vain 15 kpl sinisiä gladioluksen mukuloita aiemmin. Kellarissa on talvehtimassa myös vain parikymmentä miekkaliljaa. Tämä ei voi olla vielä paha tilanne, eihän? :) Yhtään uutta daalia en ole vielä ostanut ja pionitkin ovat kaikki kaupassa. Epäilen vahvasti, ettei mies tule päästämään minua maaliskuussa Turkuun puutarhamessuille.

Kevään korvalla odottelen kasvipakettia, jossa on tulossa lumipalloheisi ja pari alppiruusua. Tänä vuonna ainakin tuplaan alppiruusujeni määrän tuolla kosteikon vierellä. Pitääpä joskus muuten piirtää kartta tästä pihasta ja alueesta, jolla mellastan kasvien kanssa. Monimuotoinen piha mahdollistaa paljon erilaisia paikkoja ja kasvivalintoja. Viimeisin haaveeni on saada raivattua tontin toisella laidalla olevan kosteikon ranta ja istuttaa sitten pajujen sijasta kosteassa viihtyviä kasveja. Mielellään sellaisia, jotka eivät maistu vesimyyrille.

Leutoja talvipäiviä!

5 kommenttia:

 1. Mikä määrä miekkaliljoja :-DDD Hassua, en ole (vielä) hurahtanut niihin, jostain syystä en ole toistaiseksi pitänyt niistä, en oikein osaa sanoa miksi. Mutta upeita värejä niistä löytyy!
  Tilasin yhden daalian, mikä on vähän riskaabelia, sillä talvetuspaikkaa ei ole - tai on, jääkaapissa, mutta olisi suotavaa kumminkin että sinne mahtuisi ruokaakin. Aiempi talvetusyritys kellarissa epäonnistui, kun siellä menee lämpötila kumminkin pakkaselle.
  Ihana kuulla puutarhasi muotoutumisesta, sama täällä, kun on uusi puutarha niin siihen uppoaa aivan kamalat määrät kasveja (siis rahaa ;-)). Onneksi painin tämän kysymyksen kanssa vain itseni kanssa, ei tarvitse riidellä (kovin paljoa) kasvihankinnoista.

  VastaaPoista
 2. Uih, Samen über Samen :) Ich bin schon gespannt wenn es bei dir anfängt zu wachsen ;)

  Lg Sandra

  VastaaPoista
 3. Kuullostaa ja näyttää kivalta. Tuleeko sulla käytyä "hipelöimässä" siemeniä, että pääsispä jo kylvämään? Minä aina sillon tällön kurkistelen, että niin mitä tulikaan tilattua :D. Naurista kans sitten muistin tilata. Kasvimaan osuutta pitää vain lisätä että mahtuu kaikki.
  Gladiolukset ovat upeita. Eka kerran kokeilin nyt kellarissa talvettaa valkoiset gladiolukset. Saapa nähä miten ne alkaa kukkimaan.

  VastaaPoista
 4. Saila: niin, suurimmat painin minäkin taidan itseni kanssa käydä näissä hankinnoissa :). Mies on pääasiassa tyytyväinen, että tuota pihaa kunnostan ja silmäniloa sekä hyötyä sinne yritän tuoda. Tosin joskus kasvikasseja ja multasäkkejä kantaessaan on muutaman sanan mutissut. Tänä vuonna ratkaisen tilanteen tilaamalla kuorma-autollisen multaa ja jakamalla hankinnat pidemmälle aikavälille :)

  Sandra: Jaa, mehr und mehr Samen. Muss immer meer haben :)

  Multasormi: tulee kyllä. Vallankin nyt, kun ensimmäiset aion tänään kylvää. Samalla tulee lajiteltua vähän kylvöajan mukaan siemenpusseja. Pysyy joku roti tässä touhussa (tai niinhän sitä voisi kuvitella...). Ja sitten pitää miettiä, että "Hm.. ne mansikat ja riippapelargoniat ovat edelleen kaupassa...". Meillä kasvimaa nousee tänä vuonna korkeisiin laareihin. Viime kesänä meni hermo maantasalla kykkiessä ja ötököiden syödessä.

  VastaaPoista
 5. Sama ajatus täällä, että "kasvimaa" on korotetuissa penkeissä. Pitäisi saada tehtyä niitä laareja :).

  VastaaPoista