perjantai 9. syyskuuta 2011

Pihasuunnitelmia ja syksyisiä hetkiä

 Tyttären leikkimökki on pihamme yhden suuren koivun katveessa. Tuohon oikealle puolelle on tarkoitus tehdä ruusuryhmä jaloruusuista ja tarharuusuista (vielä vuosi sitten olin sitä mieltä, ettei meille ruusuja tule). Ja niiden taakse istutetaan kukkivia puita ja pensaita.  Nyt suunnitelmien kohteena on tuo oikea puoli, jonka siippani raivasi eräänä iltana. Ryteiköstä paljastui aika kiva alue.

 Eli tällainen tasainen läntti. Pusikon seasta tuli esiin kaksi punaherukkapensasta, jotka saavat jäädä paikalleen. Tuon oikeanpuoleisen lähistölle tulee kelta-oranssi-punainen perennaryhmä. Kevääksi istutan siihen keltaisia narsisseja. Ja ilmeisesti jonkin verran tulen virittelemään verkkoja viimevuotiseen tapaan ja Raakin edelliseen postaukseen tekemän ehdotuksen mukaisesti.

Koivun juurelle tulee penkki, jossa voi istuskella varjossa. Koivun viereen pellolle päin on tulossa tyttärelle leikkipaikka, synttärilahjaksi saatu iso puukeinu siirtyy tuonne puolelle jossain vaiheessa. Toistaikseksi laitumen aita on vielä edessä. Sinne tulee myös pelikenttä, jottei tarvitse huolehtia pallon vierimisestä järveen.

Lampaat ovat palanneet kotiinsa pitäjän toiselle laidalle ja laidun on tyhjä. Late Lammasta ei meillä nähty (onneksi), mutta eilen kyllä saatiin hetken aikaa askarrella valkoisten lampaiden kanssa, ennenkuin autoon menivät. Harmaa, rohkein, uteliain ja ahnein, meni ilman kommervenkkejä kyytiin jyvä-ämpärin perässä, mutta ne kaksi muuta tekivätkin sitten hieman pidemmän tutkimusretken pitkin tietä, metsää ja pellonreunaa. Kovasti tuntui eilen katse illalla kääntyvän laitumen suuntaan, kun aina keittiön ikkunasta tuli kurkittua missä ne menivät.

Syyshortensiani alkoivat osoittamaan merkkejä kukinnasta jo aikaa sitten, mutta eivät ne vieläkään kovin runsaasti kuki. Toisaalta ovat hieman varjossa ja vasta vuoden verran täällä asustaneet. 

 Omenatkin kypsyvät, lajikkeesta ei vain ole mitään tietoa. Koiralle kyllä tuntui maistuvan maahan pudonnut omena, joten todistetavasti se on syötävä. Aion kyllä noista piirakan tehdä, sen verran niitä kuitenkin on.

Ja tämä ihanuus on meidän talon kulmalla. Edellinen lämpöaalto sai päivänpunat kukkimaan ja nyt ne ovat innostuneet kunnolla kukkimaan. Koriin istutin keväällä koristebataattia, tummaa petuniaa ja hopeavitjaa. Hyvin nekin ovat kesän sinnitelleet ilman lannoitusta.

Syysistutuksia en ole vielä oikeasti päässyt toteuttamaan, tuntuvat nuo kesäkukat ovat vielä ruukuissa voimissaan. Vene tosin alkaa olemaan raaskuuntunut ja se pitäisikin siivota. Ajatukset kyllä askartelevat jo syksyisemmän ilmeen parissa, kun kotia tulevat puutarhalehdet syysistutuksia silmien eteen tuovat.

7 kommenttia:

 1. Ihanan näköistä! Koivulla on pintajuuret ja se kuivattaa maata. Sen alle voisi silti tehdä metsäpuutarhaa, jos haluaa. Kuivassa varjossa viihtyviä on jonkin verran, mm. hiirenportaat (saniaiset), jotkut kurjenpolvet ja varjohiipat. Tai sitten istuttaa vain paljon sipulikukkia, vaikka narsisseja, ne jaksavat sipulinsa voimalla kilpailla koivun kanssa. Jossakin päin Englantia olen myös nähnyt unohtumattoman näyn, kun koivujen juurella oli krookuksia runsain mitoin.

  VastaaPoista
 2. Joo, noi koivut on vähän hankalia kasveja, silläpä koitan laittaa uudet kasvit hieman kauemmas. Nuo krookukset voisivat olla aika kiva idea tuohon matalien narsissien kera.

  VastaaPoista
 3. Täällähän on kertakaikkiaan upeita juttuja...mistähän tänne eksyin? :)
  Tulen uudestaan.

  VastaaPoista
 4. Ihana suunnitelma, varsinkin penkki koivun alla. :)

  VastaaPoista
 5. Hallo Susanna,

  du kannst ja so gut Deutsch schreiben! Ich würde gern auch Deinen Blog lesen, kann aber leider kein Finnisch. Kannst Du einen Transite-Button auf Deinen Blog machen? So was wie das hier: http://translate.google.de/translate_tools
  Dann kann ich hier auch lesen, würde mich freuen.
  Lg, Ina

  VastaaPoista
 6. Kodinhenki: Kiitos ja tervetuloa! :) Blogimaailmassa itsensä voi löytää hyvinkin yllättävistä paikoista :)

  quu: kiitos, vielä kun saan joskus nämä kaikki visioni toteutettuakin... :)

  Hallo Ina! Ja, jetzt habe ich diesen Transit-Button gemacht, vielleicht Du kand besser meine Blog verstanden :)

  VastaaPoista