lauantai 14. maaliskuuta 2015

Vastauksia haastekysymyksiin

Hopsan, aikaa on kulunut useampi vuosi, kun minulle on yhtään haastetta tullut (laiskan blogipäivittäjän merkki?), mutta nytpä barbajovis Jupiterin parta -blogista pääsi yllättämään ja nakkasi minulle viiden puutarhakysymyksen haasteen. Joten vastaamaan siis :)

 1. Kuinka paljon vietät aikaa puutarhalla?
Jaahas, tulevana kesänä ehkä enemmän kuin kertaakaan tähän mennessä. Talon remontti ei enää vaadi isoja ponnistuksia kesäaikana, mutta piha sitten senkin edestä. Kasvimaata laajennetaan, hyötytarhaa järjestellään uudelleen, kesäkeittiö kasvaa, pari perennapenkkiä on työnalla, rantaan vievien portaiden terassi pitäisi tehdä loppuun (odottanut pari kesää talon viedessä ajan), pihavalaistusta pitäisi laitella ja etupihan pinta kunnostaa. Sadejaksoilla kun pihasta tulee yksi mutaläjä. 

Eli siis kokolailla paljon. Tai tokihan kuluneiden viiden kesän aikana pihalla = puutarhassa on vietty aikaa paljonkin, mutta ehkä tehden enemmän jotain muuta kuin edistettyä puutarhan elämää.

2Jos sinulla ei olisi puutarhaa, mitä tekisit? Riittäisikö ikkunapuutarha, vai ryhtyisitkö palstaviljelijäksi tai sissipuutarhuriksi? Vai tyydyttäisivätkö puutarhavierailut viherpeukalosi kutsua?

Ikkunapuutarhuri olisin vähintään. Tai sitten hankkiutuisin asumaan paikkaan, jossa olisi mahdollisuus tehdä parvekkeesta oma keidas. Palstaviljely ei ehkä ole minun juttuni. Ikuisena maalaisena en kuitenkaan osaa pitkään asua lähiössä tai kaupungissa. Toki sitäkin lajia on tullut kokeiltua, mutta mieli vetää maaseudun rauhaan. 

3. Millainen puutarhatyyli vetoaa sinuun?

Enpä osaa tarkkaan sanoa, cottage carden viehättää, samoin suomalainen maalaispuutarha. Ehkä puoliksi villi ja vapaa... Kovin pelkistetyt puutarhat eivät puhuttele minua eikä kaikki saa olla kerrasta esillä. Mutta tilaa pitää olla lasten ja koiran kanssa temmeltämiseenkin. 

4. Kirjoitatko puutarhapäiväkirjaa vai riittääkö blogi muistiinpanoille?

Blogi riittää, kahteen eri paikkaan ei riitä ajatus minulla :)

5. Miten hävität rikkaruohot? Torjunta-aineilla, vanhan kansan menetelmillä, syömällä vai annatko kaikkien kukkien kukkia, myös rikkakukkien?

Pääasiassa ihan käsin väsytystaistelulla. Tosin jättiukonputki on kyllä saanut naista vahvempaa ainetta. Ensimmäisenä keväänä sen kanssa taistellessa katkesi metallilapion varsikin. Sitkeä kasvi :(. Toinen vihulainen on rönsyleinikki. Ihan kiva kukka, mutta aivan väärän värinen suurimmassa osassa minun kukkapenkeistäni. 

************************************************

Ohos, niihinhän tuli vastaukset nopeasti. Tosin kuvapuoli jää uupumaan, visuaalinen näkemys on nyt vähissä taisteltuani tänään itseni kanssa siemen- ja mukulahyllyjen äärellä. Ja vain yhden siemenpussin ostin :D

En laita haastetta eteenpäin, sillä tämä on tainnut jo suurimmalla osalla seuraamiani blogeja ollutkin.


2 kommenttia:

 1. Kivoja vastauksia, hauskaa, että otit haasteen vastaan! Pihapuutarhan suunnittelu ja toteuttaminen kuulostaa minun korviini ihanalta. Kurkkasin sitä teidän kasvihuonettannekin, ja sehän on aivan unelma: kaunis ja vanhoja materiaaleja hyödyntävä.

  Tuo suomalainen maalaispuutarha on loistava termi. Se kuvaa juurikin meikäläistä perinteistä pihapuutarhaa – maalla, missä on tilaa nurmikoille, istutuksille, puille ja pihakeinuille. Itse olen tiiviisti rakennetulta kaupunkimaiselta alueelta kotoisin, joten miellän puutarhan ja pihan helposti suhteellisen pieneksi ja aidatuksi alueeksi. Mutta näinhän ei toki ole kaikkialla.

  Jättiukonputki on minulle toistaiseksi vieras laji, mutta kuulostaa kyllä sellaiselta, johon en haluakaan tutustua... Luonnosta löytyy vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone on kyllä toteutunut unelma. Sen rakentaminen aloitettiin ensimmäisenä syksynä, kun taloon vaihdettiin ikkunat. Pitihän niille vanhoille ruuduille saada käyttöä. Tosin voisi se olla isompikin :)

   En sitten tiedä miltä unelmien pihani näyttäisi, jos sitä pitäisi tyhjältä tontilta alkaa rakentamaan. Pihat, joita olen asuttanut, ovat aina olleet jo edellisten sukupolvien muovaamia. Nykyinen paikka on varsin mukava, pihalla on erilaisia alueita ja pystyn toteuttamaan oikeastaan kaikki mahdolliset puutarhavisioni kosteikosta metsänreunaan ja hyötytarhaan asti oleskelualueita unohtamatta.

   Aitaaminen olisi kyllä näppärä tapa rajata alueita. Meidän nurkilla ei tontteja aidata, joten nuo hoidetun ja luonnonvaraisen alueen rajamaat ovat mietinnän kohteina aina minulla. Kuinka ne saa kauniisti asettumaan rinnan.

   Poista