perjantai 13. tammikuuta 2012

Kaskinauriista

Viime kesänä jo kokeilin kaskinaurista, mutta onnistuminen jäi melko heikoksi. Eilen illalla selailin Isoäidin Kasvien siemenluetteloa (hiphei, minullekin sellainen tuli!) ja sieltä löysin taas kaskinauriin siementä. Omia puutarhakirjojani selailin samalla, kun siementilausta suunnittelin ja yhdestä kirjasta bongasin ohjeen polttaa risuja kaskinauriin kasvupaikalla. Mietin sitten, että mahtoiko tuo poltetun maan puute olla yksi syy huonoon satoon liian köyhän maaperän lisäksi?

Kaskeaminen on sinänsä tuttu asia koulun historian tunneilta, mutta täytyy kyllä sanoa, ettei käynyt viime kesänä pienessä mielessäkään mitään kokkoa rakentaa kasvupaikalle. Onko kellään siis mitään kokemusta aiheesta tai viisasten kiveä, jolla tuon kaskinauriin kanssa voisi onnistua?

Eilinen kirjojen selailu tuotti myös hieman kirkkaamman idean siitä, mitä tulen laittamaan tontin rajalle kasvamaan. Ainakin salkoruusua ja ehkäpä rohtosormustinkukkaa sekä muita perennoja. Ajatuksissa on saada kukkiva reuna-alue perheen urheilullisen osaston jalkapallokentälle. Riukuaitaakin hieman siihen olen havitellut kasvien taustalle. Mutta saas nähdä, miten taas toteuttamisen kanssa on.

Lumisiin tunnelmiin,

~Susanna

6 kommenttia:

 1. Naurista aion minäkin kokeilla. Taitaa mennä penkin alle kokeilu, mutta kaikkea pitää kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Nonniin, päästään vertailemaan kesän kuluessa tuloksia! :) Ei vaikuta kovin helpolta kasvilta, vaikka voisi kuvitella ettei ennenaikaan ole ainakaan paremmat viljelytekniikat olleet hallussa. Mutta ehkäpä kaskinauriin kanssa vaadittavat kikat ovat olleet sitten sitäkin paremmin hanskassa.

  VastaaPoista
 3. Ok. Täytyypä sitten muistaa myös hankkia nauriin siemeniä :).
  Kuulemma tuolla varastossa on jotain tosi vanhoja, itäisköhän ne. Niitähän voisi kokeilla idättää ensin.
  Ennenvanhaan on osattu hyödyntää perinnetieto. Nykyisin turvaudutaan liiaksi (minun mielestä) tutkittuun tietoon.

  VastaaPoista
 4. Perinnetiedossa on todella omat vahvuutensa. Joskin on siinä tutkimustiedossa puolensakin.

  Tuo idättäminen voisi olla mielenkiintoinen kokeilu. Yhden toisenkin asian aion kokeilla kohtapuoleen, nimittäin talvipistokkaita jasmikkeesta. Mies pitää minua kohta ihan hörhönä, kun kaikkea kokeilen :)

  VastaaPoista
 5. Kaskinaurista varten pitäisi olla maassa tuhkaa. (10-20kg/aari)
  Varsinaista viljelyä en ole vielä ehtinyt kokeilla, kun on tuo hyötykasvitarha vielä rakentamatta.
  Näkymän luonnostelu oikeassa mittakaavassa on tärkeää (ennen kuin lähtee toteuttamaan), jotta näkee onko se tunnelmaltaan juuri sitä mitä ideana mielessä ;).
  Ps. kiva blogi

  VastaaPoista
 6. Kiitos kehuista! Ja tiedosta. Tuhkan saaminen ei onneksi puulämmitteisessä talossa ole ongelma, joten täytyy sitä myllätä mullan sekaan.

  Eilen aamulla taas visioni muuttui hieman ja odotan jo kovasti lumien sulamista, jotta pääsen mittailemaan tuota istutusaluetta sekä tarkentamaan suunnitelmani. Toisaalta, onneksi on vielä aikaa täsmentää ideoita.

  VastaaPoista