sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Ja sitten se alkoi!

Vuosi 2012 nimittäin! Kohta pääsee taas istuttamaan uusia siemiä ensi kesää varten. Jeah! Ja tänään pääsin jo fiilistelemään Italian puutarhoja kiertävän tv-ohjelman avulla tulevaa kesää. Ainakin ruusuja aion istuttaa rannan rinteeseen, joka on melkoisen jyrkkä. Ja sitä varten pitää hieman varmaankin pengertää tuota rinnettä, jotta pensaat saa jotenkin istutettuakin. Tavoitteena siis runsaasti kukkiva ruusurinne. Ja niiden juurelle polun viereen ahomansikkaa nautiskelua varten.

Ja sitten pitää istuttaa pari alppiruusua lisää. Joku tällainen alppiruusujen runsaus olisi tavoitteena:

Lähde: Alppiruusupuisto
Eihän meillä tokikaan ole noin isoa metsäalaa, mutta tuo idea useista alppiruusuista on viehättävä.

Kävin joulun alla lumien sulettua vaihteeksi pois tutkimassa sipuli-istutusteni tilanteen. Ainoastaan yhdessä kohdassa on osa sipuleista itänyt, muut ovat vielä pysyneet pinnan alla tai sitten myyrät ovat herkutelleet. Meidän kissa on kyllä pulskistunut sen verran syksyn aikana, että on hälle tainnut tulla myyräsaalista kuten naapurin kissallekin. Ja hyvä niin.

Mietin tässä, että kuinkahan kauan maltan odottaa ensimmäisiä siementilauksia/-hankintoja... Päivänsineä pitää ainakin kylvää ja ahkeraliisaa. Petuniaakin yritän joka vuosi, mutta se ei tunnu onnistuvan kunnolla koskaan :(. Eikä lobelia, mutta yrittänyttä ei laiteta :). 

Syksylle suunniteltu varaston remontointi jäi ainakin vielä vuoden tai kahden päähän. Joten  varaston päässä olevan jasmikkeen siirtäminen saa jäädä vielä hetkeksi aikaa odottamaan. Vähäluminen talvi on edesauttanut suunnittelemaan tuota pellon parempaa käyttöä. Keväällä kaatuu muutama koivu ja toivottavasti myös niiden juurakot poistuvat maisemasta. Kasvimaa vaihtaa paikkaansa kauemmas talosta, mutta aurinkoisempaan paikkaan. Ja ergonomiasta pitävänä haaveilen korkeista kasvilavoista, joiden ääressä ei tarvitse paljon kyykkiä.

Vähäluminen talvi paljasti myöss jonkin eläimen käyneen nauttimassa yhdestä syreenin neljästä taimesta. Himpura sentään. Syyshortensiat olivat tällä kertaa saaneet olla rauhassa, sentäs.

Onnistunutta ja antoisaa puutarhavuotta 2012!

7 kommenttia:

 1. Oi, ihana positiivinen puutarhapostaus heti vuoden aluksi! Meilläpäin muuten peurat syövät syreeneitä oikein hyvällä ruokahalulla, siis kaikkia uusia istuttamiani taimia, eivät ne niitä vanhoja kalua. Syreenit pitää siis laittaa verkon sisään talveksi, samoin kuin pihlajan, omenan, kirsikan ym. taimet ja varmuuden vuoksi melkein kaikki muukin ;-) Alppiruusuani on myös nakerreltu, mutta se ei voi muutenkaan hyvin kalkkipitoisella saarella, kunhan kokeilen. Atsaleat meni peurojen suuhun ensimmäisenä talvena.
  Tuosta Monty Donin ohjelmasta oli juuri yhdessä toisessakin blogissa ja laitoin ohjelman pyörimään, kun nettini on niin hidas että annan sen latautua ja sitten voin toivottavasti katsoa ilman pätkimistä. Ihanaa!
  Nyt on todella hyvä suunnitella pihaa kun ilman lunta kaikki näkyy niin hyvin, kesällä kasvuston seasta on todella vaikea hahmottaa yhtään mitään! Antoisaa puutarhavuotta!

  VastaaPoista
 2. Hi,

  ein wundervolles Bild, ich wünsche auch dir ein erfolgreiches und fruchtbares Gartenjahr,

  lg Sandra

  VastaaPoista
 3. Saila, kiitos! Eihän tässä voi olla kuin innoissaan uudesta vuodesta taas :).

  Verkottaminen olisi varmaan kyllä ollut ihan hyvä juttu tehdä... syksy vain meni hieman muiden ajatusten kuin pihan töiden parissa.

  VastaaPoista
 4. Oikein hyvää puutarhavuotta sinullekin!
  Nyt onkin oiva aika tehdä suunnitelmia ensi keväälle ja kesälle tai joillekin seuraaville...
  Kaikkea ei tahdo ehtiä yhdessä kesässä ja hyvä niin:)

  VastaaPoista
 5. Hyvää uutta vuotta.
  Ihanasti jo kevätfiilistä hehkuttava kirjoitus! Tälläisestä saa lukijakin hyvät fibat ;) Eilen jo saapui puutarhalehti, kyllä se kevät sieltä on jo tulla jolkottamassa, jihuuuuu!
  pirkko.vuodatus.net

  VastaaPoista
 6. Pioni: Kiitos! Tämä tammikuu on tosiaan hyvää suunnitteluaikaa, mutta sitten iskee se tuska, että niitä siemeniäkin pitäisi saada ja taimitarhojen kuvastot alkavat kulumaan hiirenkorville :)

  Pirkko: Oi kiitos, on kiva kuulla, että jutuistani tulee kiva fiilis :). Minulle ei vielä lehtiä ole tullut, yhden lehden mainos tuli kyllä houkuttelemaan ja viemään ajatuksia pitkälle kesään taas :)

  VastaaPoista
 7. Hyvää uutta vuotta ja yhdyn ihasteluihin, ihana puutarhapostaus! (joka meinasi mennä minulta ohi, koska Blogger on nykyisin ollut melko valikoiva päivityksistä kertoessaan?)

  Suunnitelmasi kuulostavat hurmaavilta. Ikioma pieni metsäpuutarha, voiko mitään hauskempaa ja satumaisempaa olla? No, voi, vaikka ikioma rantaruusukeidas. :)

  VastaaPoista