sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Kivikkoa rakentamassaTämän kesän aikana olen päässyt kivikon rakentamisessa alkuun. Taidan tästäkin projektista tehdä oman sivunsa tuonne yläpalkkiin kasvihuoneen -sivun lisäksi. Tuntuu siltä, että tämäkään ei ihan nopea toteutus ole ja tännehän jäävät omatkin ajatukset mukavasti talteen kuvien kera. Keväällä kylvin rentokohokkia ja tarharistikkiä. Nyt olen kaikki koulitut taimet istuttanut (niitähän tuntui koko ajan löytyvän lisää). Rentokohokit myös kukkivat, ilmeisesti viihtyvät tuossa paikassa. Roskaakin tulee mullasta läpi, kun jäi laittamatta tuohon kohtaan alle suodatinkangas/sanomalehtikerros.


Himpura, tuli salamalla otettu kuva tähän. Noh, onpahan hieman kirkkaampi. Eilen kävimme etsimässä meille sopivaa soutuvenettä. Nuo soutuveneitä kauppaavat liikkeet omaavat myös puutarhamyymälän ja molemmistahan sitä sitten tarttui mukaan kasveja kivikkoryhmään. Kaukasianmaksaruoho (3kpl), kaunokainen (5 kpl), patjarikko (2 kpl) ja sammalleimu (2kpl) päätyivät sateen jälkeen multiin ja kivikkoryhmää laajentamaan. Hieman kyllä jännittää miten tuon alueen reunuskivet pysyvät paikallaan, kun rinne on kuitenkin jyrkähkö. Jos olisin taas ollut fiksu (mitä siis en ilmeisestikään ole), niin olisin hieman näyttänyt tuolle lapiota ensin ja kaivanut rinteen keskeltä maata pois. Samalla olisin saanut syvemmän multatilan ja kovan reunan kasvualueelle. Nyt olen tuota aluetta perustanut kitkemällä nykyiset kasvit pois, peittämällä maan märillä sanomalehdillä ja laittamalla niiden päälle multaa ja kivet.

Tänään tuolla pihalla kameran kanssa kulkiessani huomasin pensaan, johon en ole aiemmin kiinnittänyt mitään huomiota. Ja mehän olemme tässä asuneet nyt hieman reilun vuoden. Kyllä sitä ihminen voi olla sokea lähiympäristölleen Olohuoneessa pöydän päällä auki olevaa kirjaa selatessani totesin tuon valkoisin kukin kukkivan pensaan olevan jasmike. Tai ainakin se vahvasti siltä vaikuttaa. Pitääpä katsoa sen ympäriltä, jos löytäisin taimia, jotka voisin siirtää tontin laidalle syreenien ja syyshortensioiden kaveriksi. Mahtaisiko tuon jakaminen onnistua pistokkaista... Voisin kyllä kokeilla sitäkin...

4 kommenttia:

 1. Minäkään en kovin paljoa puista ja pensaista tiedä, mutta uskoisin tuon jasmikkeenkin juurtuvan, kun painat jonkun ohuen verson maahan ja tuet sen jollain tikuilla ja peität mullalla.

  Siis niin, että se on vähän matkaa maassa ja latva kasvaa taas normaalisti. Tuolla tavoin pensaat yleensä kasvattavat juuria siihen mullan peitossa olevaan kohtaan. Parin vuoden päästä luultavasti voisit irrottaa sen emosta ihan katkaisemalla ja istuttaa uuteen paikkaan, kun olet varovasti tarkistanut, että siinä on juuria.

  VastaaPoista
 2. Tuota konstia taidan kyllä kokeilla, voisi tulla elinvoimaisia taimia kun saavat olla emokasvissaan kiinni rauhassa.

  Joskus olen tehnyt valkoherukoista istukkaita ihan katkaisemalla oksia ja laittamalla ne multaan. Tuntui toimivan noinkin. Voisin kokeilla molempia tapoja tässä tapauksessa.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiinnolla seuraan kivikkoprojektia, koska yritän itsekin tehdä meidän pihalle kivikon joskus syksymmällä!

  Oletpa tehnyt hienon kasvilöydön omalta pihalta. :) Minä en osaa tunnistaa sitä enkä antaa hoito-ohjeitakaan, mutta kaunis kasvi on.

  VastaaPoista
 4. Vanhasta puutarhasta voi löytää vaikka mitä jännää :), mielenkiintoisia tutkimusretkiä saa tehdä ihan lähellä.

  Kivikkoon kävin tänään taas mietiskelemässä uusia kasveja. Mutta himpura, kun en keksi laittaisinko heiniä vaiko kenties jotain havua tuon alueen reunalle kaivoon päin. Vai jotain ihan muuta. Kukkien värit kuitenkin pitäisi osua punaisen ja violetin sävyihin.

  VastaaPoista