sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Uutta kasvukautta kohti ja kumppanikasveja pohtimassa

Joulu tuli ja meni, vuosikin vaihtui ja ensimmäinen siemenluettelo postilaatikkoon tipahti. Ja siitä se sitten taas lähti. Vielä en ole mitään tilannut, mutta moneen kertaan jo luetteloa plärännyt ja pohtinut mitä laittaa ja minne.

Talon remontti on voitonpuolella ja ensi kesänä päästään oikeasti tekemään pihahommia kunnolla. Toisin sanoen näitä projekteja on tarkoitus viedä eteenpäin:
- rannan portaiden terassiosuus ja kaiteet valmiiksi
- kesäkeittiön valmiiksi (lisää terassialuetta, puugrilli ja joku yrittien kasvatusalue lähistölle)
- uusi kasvimaa (tämä vaatiikin paljon työtä ja myös maanparannusta)
- uusi istutusalue pihalle kaatuneen kuusen tilalle, väreinä hehkuvat punaiset ja oranssit, ehkä keltaistakin
- viime kesänä aloitettu istutusalue talon vieressä loppuun, multaus ja kasvit (värit viileitä, valkoisesta violettiin ja vaaleanpunaiseen)
- pihavalot,
+ hyötytarhan kunnostus (sellainen bonus -prokkis, jos oikein virtaa riittää)

Siinähän noita onkin. Stressiä ei oteta, neljä kulunutta kesää on rakennettu milloin mitäkin, joten nyt tehdään mitä jaksetaan ja mitä kiinnostaa.

AI NIIN, kumppanuuskasvit! Onko niistä kokemuksia? Minulla oli viime kesänä ajanpuutteessa villiintyneellä kasvimaalla kehäkukkaa, mutta en osaa sen hyödyllisyydestä sanoa, muuta kuin nättiä oli. Kehäkukka ja samettikukka ilmeisesti toimivat, onko muita kauniita koristekasveja, joista voisi olla muutakin iloa kasvimaalla? Kuulisin mieluusti kokemuksia noista.

Joulusta vielä sen verran, että Joulupukki toi kuukalenterin lahjaksi (kuva puutarha.com). Mielenkiintoinen tuttavuus. Parin vuoden takainen yläkuun kylvöaika -testi tomaatilla toi järjettömän hyvän tuloksen, joten täytynee kokeilla taas tänäkin vuonna.

Wanhan ajan kuukalenteri 2014

4 kommenttia:

  1. Meillä kukkii kasvimaalla monia yksivuotisia kesäkukkia, joita on mukava leikata kimppuihin. Kehäkukasta olen nyppinyt terälehtiä ja kuivattanut - käyvät vaikka mihin ruokiin väriä antamaan. Mangoldi on kaunista ja herkullista! Sitä on kyllä esikasvatettava, ellei löydä taimia. Ja viinisuolaheinäkin on nättiä, mutta paras reunakasvi on mielestäni monivuotinen kuukausimansikka. Herkullisia pieniä marjoja riittää pakkasiin saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näistä! Kehäkukkaa minulla olikin viime kesänä ja sitä aion laittaa ensi kesänä paljon enemmän, osin jo esikasvattaa. Mangoldin tökkäsin suoraan maahan eikä se kummoista satoa tuottanut, täytyypä esikasvattaa sekin. Viinisuolaheinä on täysin vieras kasvi minulle.

      Poista
  2. Tulin vastavierailulle :) Kehäkukkaa minäkin olen käyttänyt kumppanuuskasvina. Tänä vuonna ajattelin istuttaa valkosipulia tomaattien läheisyyteen, niiden pitäisi pitää tomaatin tuholaiset loitolla.

    Joskus aikaisemmin tutkin kumppanuuskasveja enemmänkin. Järkeenkäyvältä vaikutti; ainakin omalla kasvimaalla ne kasvit, jotka _eivät_ viihdy yhdessä, olivat tosiaan huonoissa kantimissa.

    Mangoldista minäkin tykkään! Pääkaupunkiseudulla ne eivät tarvinneet esikasvatusta, vaan lähtivät hyvään kasvuun suorakylvöllä. Taisin tosin alkuun peittää ne hallaharsolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa! :) Valkosipulia en ole kokeillut ikinä itse kasvattaa, vaikka pitäisi kyllä tällä kulutuksella. Tomaatin kanssa basilikaa olen kasvattanut ja todennut basilikan jäävän tomaattien varjoon vaikka kuinka tomaattien alaoksia karsin. Ehkäpä valkosipuli toimisi paremmin myös sadon varmistamisen kannalta.

      Poista