keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Sadonkorjuuta ja uusia asukkaita

Nämä syysaamut ovat ihania! Ilma on raikas, mutta kuitenkaan ei kovin paljon vielä tarvitse ylimääräisiä päälle pakata, kun pihalle suuntaa. Keskimmäisen kanssa kävimme omenoita keräämässä.


Kaikki kerääminen on kaksivuotiaan mielestä kivaa. Tosin nämä omenat on syytä syödä pikaisesti, sen verran reippaalla otteella omenat astiaan päätyivät. Voisin vaikkapa tehdä omenapaistosta välipalaksi tänään...


Pihalla touhuissa mukana kulkee neljävuotias koiramme Wilma. Viime vuosina omenat ovat saaneet olla koiralta rauhassa, mutta pentuaikana pudonneet omenat oli kerättävä nopeasti, jos niitä aikoi itse syödä..


Niin ne uudet asukkaat, niitä tuli taas maanantaina autonperässä iso määrä. Äitini siivoili omaa pihaansa ja jakoi kasveja, joten minähän olin siellä lisäyksiä omalle tontille hakemassa. Kevätkurjenmiekat päätyivät jo multiin pelikentän laidalle päivänliljojen viereen. Näissä pusseissa ovat vielä ruusut odottamassa uutta sijaintiaan. Tornionjokilaaksonruusu, Peräpohjolanruusu ja orjanruusu saavat toivon mukaan tänään uudet paikkansa.


Kurtturuusu (?) on tehnyt marjoja oikein urakalla, joten kerrankin ajattelin kokeilla tehdä ruusunmarjasosetta ihan itse. Vielä saavat marjat kypsyä, kun nämä ovat vasta ensimmäiset kunnolla punaiset marjat.


Daalia, ihana ihana daalia.  Erilaisia daalioita kukkii nyt jokunen pihalla. Osa ei ole oikein jaksanut kukkia, on tainnut jäädä lannoitus hieman heikolle. Kahta poikkeusta lukuunottamatta kaikkia daaliani (8 selvisi talvetuksesta) ovat ruukuissa ja olisi varmastikin pitänyt olla ahkerampi lannoittaja. 

Tämän aamun sääennustuksen mukaan lämpimästä syksystä saadaan nauttia vielä viikko tai kaksi. Mahtavaa! 


5 kommenttia:

 1. Ihana tällainen syksy, vaikka itse olenkin ihan jäässä aamuisin :-D Nytkin on monta kerrosta vaatteita päällä, vaikka en ole vielä pistänyt ulos kuin nenän.
  Omenapaistos, hyvä ajatus. En ole varma, ovatko omenapuun hedelmät kypsiä, mutta niitä putoilee kovasti maahan. Maistoin ja oli ihan hirveän hapanta. Mutta ehkä raaoista omenista voi tehdä paistosta, silti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riittävästi sokeria vaan :P. Ehkä kuitenkin kannattaa antaa omenoiden vielä kypsyä, jos kovin ovat kirpeitä. Meillä on tuo yksi puu, jossa on makeita ja aikaisin kypsyviä omppuja, siitä meinasin tehdä.

   Poista
 2. Monenmoista kasvia on tullut haalittua täälläkin, tyhjää kun on näin alussa ;)

  VastaaPoista
 3. Meillekin tuli tänä vuonna omenia ihan kamalasti! Nyt alkaa viimeisiä jo viedä... Ihana kaveri sulla keräämässä ja suloinen hauveli.

  VastaaPoista
 4. Pirjo, tyhjään onkin kiva aloittaa, kun mikään entinen ei rajoita :). Toisaalta valinnan varaa voi olla tuskallisenkin paljon.

  Satu, hillottu ja leivottu meillä on. Kaksivuotias taisi jo tottua päivittäiseen omenapaistokseen tai omppulettuihin, kun niiden perään kyselee usein :)

  VastaaPoista