sunnuntai 16. tammikuuta 2011

KirjahyllystäKirjahyllystä löytyy muutama tietoa lisäävä ja inspiroiva kirja tähän talon mukana tulleeseen puutarhaharratukseen. Kesäkukkien kasvattaminen parvekkeella tuli tutuksi viimeisen kymmenen vuoden aikana, joskus hyvällä ja joskus huonolla menestyksellä. Mutta pihallapa en ole touhunnutkaan sitten kotoa poismuuttamisen. Joten kirjafriikkinä tietysti haluan hankkia hyllyyni asianmukaista täytettä, josta saan ideoita ja vinkkejä pihalla puuhasteluun.

Eilen pyysin miestä käväsemään kirja-alessa hakemassa pari uutta opusta tutkittavakseni.
Kassista löytyivät:

Alanko & kump. Suomalainen piha ja puutarha.
*Paljon asiaa, tuon kun lukee läpi, niin johan alkaa tietoa olemaan päässä taas.

Månsson L. Sipulit ja mukulat.
*Olen sipulikukkafani. Syksyllä istutin jonkin verran sipuleita maahan, joskin osa jäi syksyn kiireissä istuttamattakin... Runsaasti kuvia ja vinkkejä kullekin kasville. Tulevana keväänä aion hankkia lisää liljoja, kun vaan keksin niille sopivan kasvupaikan. Ja hedelmäpuiden juurillekin taitaa tulla istutuksia.

Näitä kahta kirjaa olen eilisillan tutkaillut ja miettinyt omaa pihaa. Onneksi tämä pihanlaittaminen on vuosien prosessi, joka elää ja muuttuu ajansaatossa.

Entuudestaan hyllystä löytyvät nämä kirjat:

Huoleton koristepuutarha. Valitut Palat.
*Kuvia, kuvia, värikkäitä, ajatukset kesään siirtäviä kuvia.

Palmstierna I. Unelmien kasvihuone.
*Jos jotain olen viimeisen vuoden haaveillut, niin omaa kasvihuonetta. Viime kesänä remonttikiireet eivät vielä mahdollistaneet sen rakentamista loppuun asti, mutta kunhan lumet sulavat, niin alan tuota kirjaa tutkailemaan entistä tarkemmin. Tämä kirja aiheuttaa näin sydäntalvella pahan poltteen kylvöpuuhiin. Onneksi vielä on niin kylmää, ettei kuistille kannata alkaa mitään kylvöksiä laittamaan, eivät idä kuitenkaan. Ja luultavasti olen pulassa taas jossain vaiheessa kaikkien taimieni kanssa.

Hendy J. Kaunis huoleton puutarha.
Vaikkei viherpeukaloa omaakaan, niin luulisi, että tämän kirjan kanssa alkaa jyvälle monestakin asiasta pääsemään.

Und dann auf Deutsch...
Mayer. Balkon & Kübelpflanzen von A bis Z.
*Parvekkeelle sopivia kasveja. Kaikki eivät tosin taida näillä leveysasteilla viihtyä...

Herwig & Rugullis. 1001 Gartenflanzen.
*Tästä kirjasta löytyy ihan oma osionsa ruusuille. Muutenkin paljon, paljon kuvia.

Wagener & Vollrath. 333 Ideen für Balkon & Terrasse.
*Värien, vuodenaikojen ja eri tyylisuuntien mukaan tehtyjä istutuksia. Näitä ideoita tekee mieli toteuttaa. Tosin tuon kirjan selailu tuo mieleen myös perheemme elämän toisessa maassa, jossa kasvukausi oli paljon pidempi ja jossa puutarhamyymälöissä oli kauniita ja yllättäviä istutuksia kevätalvella.

2 kommenttia:

 1. Minäpä pääsinkin näköjään ensimmäiseksi lukijaksesi! :)

  Hyvää lukemista olet saanut, varsinkin listan ensimmäinen. Minäkin olen hankkinut lähes kaikki Pentti Alangon kirjat. Ruusuista en piittaa ja siksi en sitä ruusukirjaa ole hyllyymme ottanut.

  Sitten, kun kaipaat lisää lukemista, niin kannattaa pitää mielessä tämä kirja:
  http://leenalumi.blogspot.com/2010/06/luontopiha.html

  VastaaPoista
 2. Ruusukirjaa tutkin äidin kirjahyllystä, minäkään en sitä omaani taida hankkia. Kärhöt tuntuvat paljon houkuttelevammilta kuin ruusut. Toisaalta nuo vanhat ruusulajikkeet sopivat hyvin meidän vanhaan pihaan.

  Täytyypä käydä vilkaisemassa tuo vinkkisi! Kirjat ovat mahtava tapa siirtää ajatukset kasvukauteen. Kuten myös siemenostokset... köhköh...

  VastaaPoista