Kasvihuone

KASVEJA 2013

Kasvihuone on tullut täytettyä tomaateilla. Niitä on kirjavaa tigerellaa, kirsikkatomaattia, amppelitomaattia ja keltaista tomaattia. Tomaattien lisäksi kasvihuoneessa on kaksi maustechilipaprikaa ja pysyvänä asukkina viiniköynnös.

Kasvihuone toimii myös taimikasvattamona syksyn perennaistutuksia varten. Toiveet perennataimisto ovat suuret, iso alue on loppukesästä istutettavana.

 

KASVEJA 2011:

Äidiltä saatu chili on alkanut nyt muodostaa palkoja. Näitä näyttää tulevan jonkin verran... Pitää kehittää vielä jotain käyttöäkin kaikille.


Tomaatitkin ovat nauttineet valosta ja kurkottelevat kasvihuoneen kattoa. Satoa on näistäkinn luvassa, kunhan kypsyvät.


Maissit puolestaan taisivat päästä liian myöhään altaisiin, ovat sen verran pieniä vielä. Juurella retiisiä ja basilikat vielä pieninä taimina... En ole vielä sopivaa paikkaa basilikoille keksinyt.KASVIHUONEEN RAKENTAMISESTA:

Tammikuussa 2010 tehtyämme talokaupat aloitettiin talon remontointi. Koska hieman alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen ikkunatkin päätettiin alakertaan uusia tässä vaiheessa, tuli meille vanhoja ikkunoita varastoon pölyttymään. Ne eivät kauan ilman tarkoitusta olleet, vaan ruudut päätettiin käyttää oman kasvihuoneen tekemiseen. Netistä löysin kauniin kuvan kasvihuoneesta, joka oli tehty vanhoista ikkunoista ja sitä mukaillen piirtelin kapeimpien ikkunoiden mittojen mukaisesti luonnokset kasvihuoneesta ruutupaperille. Teknisen rakennesuunnittelun jätin samassa taloudessa asuvalle insinöörille. Konetekniikkahan on läheistä sukua rakennustekniikalle. Ainakin riittävän läheistä kasvihuoneen toteutukseen. Minun mielestäni.

Kesän 2010 kuluessa pihalle ilmestyivät harkot, laastisäkki ja suojakangasta. Jyrsimen ja lapion avulla rakennuspaikalle syntyi kuoppa, joka tasoitettiin ja jonka päälle levitettiin suojakangas pitämään juuret kurissa.
Syksyn aikana harkot löysivät paikkansa ja kasvihuoneen sokkeli oli saanut muotonsa.

Keväällä 2011, heti lumien sulettua jatkui kasvihuoneprojekti. Viime vuonna nimittäin kasvihuonetta varten kasvatetut tomaatintaimet jäivät ulkosalle. Tällä kertaa en ollut yltiöoptimistinen ja päätin luottaa äitini taimituotantoon mikäli kasvihuoneen valmiiksi saisimme.

Rakennusprojekti jatkui näin:

Ensimmäisenä harkkojen päälle laitettiin huopalevyä erottamaan harkot kakkosnelosista, joista tehtiin kasvihuoneen runko. Kakkosneloset kiertävät koko matkan paitsi oviaukon kohdalta, johon aseteltiin vanha ovenkarmi. Seuraavaksi tehtiin ikkunoille kiinnityspaikat eli lyhyet kakkosnelosen pätkät pystyyn ja niiden päälle toinen juoksu kakkosnelosta sivuille. Tämä sauma aiheutti rakennuksen tässä vaiheessa nitkumista ja rungon vekoilua, mutta tasoittui se sekin aikanaan. 


Tässä vaiheessa on runko jo hyvällä mallilla ja ensimmäiset vedot maalipensselillä pääsin tekemään. 
 

Kasvihuoneen takaosaan tulevaa varasto-osan seinää tuettiin vielä vinolankulla. Ikkunoille tehtiin paikat kakkosnelosilla ja ruudut ruuvattiin kehyksistään kiinni yhdellä ruuvilla ylhäältä ja yhdellä ruuvilla alhaalta käsin

 

Ja nyt kasvihuone on jo hyvin löytänyt muotonsa. Katon runko on tehty kakkoskakkosilla. 


 Katon rungon päälle naulattiin ykköskakkoset valokatteen kiinnittämistä varten.


Taka- ja sivuseinät sekä seinien ikkunoiden alapuoliset osat tehtiin keittiöremontin yhteydessä poistetuista paneeleista.

Ikkunoiden kunnostaminen jäi tekemättä ennen niiden asennusta. Fiksumpi olisi sen tehnyt etukäteen, jolloin työasennot olisivat olleet huomattavasti mukavammat kuin mitä nyt on tulevaisuudessa luvassa. Toki ikkunat ovat näppärästi irrotettavissa, kun ottaa ruuvit auki ja nostaa ruudut pois paikaltaan.


Ovi on myös remontin yhteydessä käytöstä poistettu. Tuon oven ei ole tarkoitus jäädä kasvihuoneeseen pysyvästi, mutta vielä emme ole ehtineet sopivaa etsimään/hankkimaan/tekemään.


Ja tältä kasvihuone näyttää takaviistosta, kun se on lähes kokonaan maalattu ja valokate puuttuu.Valokatekin on paikkansa löytänyt. Samoin tiilet. Tiilien alla on vielä juurikangas maan päällä. Täytimme kasvihuonetta osin samalla maalla, jonka paikalta ensin kaivettiin pois. Punatiiliä on tontilla ollut siellä täällä ja niitä on keräilty kasvihuoneeseen kasvualtaita reunustamaan. Kasvualtaat ovat pääasiassa 40 cm syvät. 

Harmaat tiilet ovat ilmeisesti jo edellisessä remontissa puretun leivinuunin tiiliä. Joissakin niistä on Arabian leimoja valmistajasta kertomassa.

Edelleen kasvihuoneesta puuttuu toinen maalikerros, hiekat tiilien välistä, hyllyt ja työtaso peräseinältä. Mutta käytössä on ja tomaatit ainakin tuntuvat viihtyvän hyvin. Myös iso määrä ruukkuja on jo tuonne peräseinälle linnoittautunut. Ja samalla piha siistiytynyt mukavasti.

Kasvihuoneen ympärille on kyvetty uusi nurmi. Takaseinän lähelle istutettiin jaloangervoja ja pihan puoleiselle sivustalle kolme kärhöä, joten kasvihuone vihertää ulkoakin päin jossain vaiheessa.

Kasvilista, kesä 2011:

3 kpl kirsikkatomaattia
3 kpl luumutomaattia
1 kpl chili (lajikkeesta ei tietoa)
3 kpl sokerimaissia

tulossa lisäksi ainakin basilikaa.

7 kommenttia:

 1. Tällaisesta kasvihuoneesta miekin haaveilen, kierrätystä kun muutenkin harrastan:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Karolina ja Eija! Tähän kasvihuoneeseen löytyi inspiraatio puutarha.net -keskustelupalstalta, kun etsin vanhoista ikkunoista tehtävän kasvihuoneen mallia. Olen itsekin aika ihastuksissani, tosin olisi pitänyt tehdä isompi... :)

  VastaaPoista
 3. Kauniin näköistä sisällä nyt kun lopputulos on valmis. Varmasti ihana aloittaa viljelykausi tänä vuonna valmiin kasvarin kanssa ? Hyvin samanlaiset lähtökohdat meilläkin. Kolmas kesä edessä omakotitalossa, joka on kokenut totaalisen muutoksen sisällä, ja totaalisen myllerryksen myös ulkona ;).. joskaan myllerrys ei ole vielä lähimainkaan valmis..

  VastaaPoista
 4. Kiitos K!

  Juu, ei ole täälläkään valmista muu kuin kasvihuone :). Talo tulee käymään läpi isoja muutoksia ja piha samoin. Mutta pikkuhiljaa... Kyllä tuo kasvihuone tulee jonkin verran helpottamaan alkukesää erityisesti, kun saan osan kasvatuksista siirettyä sinne.

  VastaaPoista
 5. Hei Susanna!
  Haluaisitko kertoa lehtemme lukijoille kasvihuoneen rakentamisesta kuvillasi? Mira

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mira!

   Nyt vasta huomasin viestisi. Jos aihe edelleen kiinnostaa, niin miksei se ole mahdollista juttua tuosta kasvarista tehdä.

   Poista